در حالی که کاربران گوشیهای هوشمند همواره بر عمر باتری طولانیتر تأکید دارند، افشای جزئیات جدیدی از پرچمدار آتی اپل، آیفون ۱۷ ایر، نگرانیهای جدی را برانگیخته است. این مدل جدید که قرار است جایگزین سری پلاس شود، طبق اطلاعات فاش شده، با باتریای به قدری کوچک عرضه خواهد شد که ممکن است کاربران را به یاد دوران آیفونهای اولیه با عمر باتری کوتاه بیندازد.
منبعی موثق از درون زنجیره تأمین اپل فاش کرده است که آیفون ۱۷ ایر تنها به یک باتری با ظرفیت ۲,۸۰۰ میلیآمپر ساعت مجهز خواهد شد. این رقم نه تنها برای یک گوشی پرچمدار در سال ۲۰۲۵ به شدت پایین است، بلکه حتی از باتری ۳,۹۰۰ میلیآمپر ساعتی رقیب خود، سامسونگ گلکسی S25 اج، نیز به مراتب کوچکتر است. به نظر میرسد که هم سامسونگ و هم اپل، در پی رقابت برای تولید گوشیهای هرچه باریکتر، حاضر به قربانی کردن یکی از مهمترین خواستههای کاربران یعنی دوام شارژ شدهاند.
باریکی بیسابقه در برابر دوام شارژ ناچیز
همراه با مشخصات باتری، این منبع داخلی ابعاد فیزیکی آیفون ۱۷ ایر را نیز فاش کرده است: ضخامت ۵.۵ میلیمتر و وزن تقریبی ۱۴۵ گرم. با این اعداد، به نظر میرسد آیفون ۱۷ ایر در زمینه باریکتر بودن، حتی از گلکسی S25 اج که خود ۵.۸ میلیمتر ضخامت دارد، پیشی خواهد گرفت. این تلاش برای رسیدن به نهایت باریکی، سؤالی اساسی را مطرح میکند: آیا طراحی فوقباریک به قیمتی گزاف، یعنی عمر باتری بسیار محدود، تمام میشود؟
در این میان، شایعاتی مبنی بر استفاده از باتریهای با چگالی انرژی بالاتر در آیفون ۱۷ ایر برای جبران ظرفیت کم، شنیده میشود. با این حال، تحلیلگران تردید دارند که این راهکار بتواند تفاوت چشمگیری ایجاد کند. فرضیه محتملتر این است که اپل، با هدف فروش بیشتر لوازم جانبی سودآور، به طور عمدی بر روی باتریهای با ظرفیت پایین تمرکز کرده تا کاربران را به خرید قابهای مخصوص افزایش عمر باتری (Battery Cases) سوق دهد. این رویکرد، یادآور تصمیم اپل برای حذف جک هدفون و الزام کاربران به خرید دانگلهای USB-C برای استفاده از هدفونهای سیمی است. با این تفاوت که در مورد قابهای باتری، نقطه قوت اصلی گوشی (باریکی) کاملاً زیر سؤال میرود.

هوش مصنوعی و ابهام در کارایی
شایعاتی نیز در مورد برنامهریزی اپل برای استفاده از “هوش اپل” (Apple Intelligence) جهت بهینهسازی عمر باتری در آیفون ۱۷ ایر منتشر شده است. گفته میشود اپل در حال آموزش هوش مصنوعی خود با استفاده از دادههای جمعآوری شده از هزاران کاربر است تا مدلی برای بهینهسازی مصرف انرژی اپلیکیشنها بر روی آیفون ایجاد کند. با این حال، با توجه به عملکرد اولیه هوش اپل تاکنون، نباید انتظار معجزه بزرگی از این قابلیت در بهبود چشمگیر عمر باتری داشت.
تکرار سرنوشت تلخ رقبا؟
در همین حال، سامسونگ گلکسی S25 اج نیز از زمان عرضه با واکنشهای سردی از سوی مصرفکنندگان مواجه شده است. بسیاری از خریداران، وجود این مدل و دلیل ساخت آن را زیر سؤال بردهاند. با توجه به تمام اطلاعاتی که تاکنون درباره آیفون ۱۷ ایر به دست آمده، این نگرانی وجود دارد که پیشنهاد جدید اپل نیز سرنوشتی مشابه گلکسی S25 اج پیدا کند. آیا صنعت گوشیهای هوشمند به سمتی حرکت میکند که فاکتورهای زیباییشناختی و باریکی، به قیمت فدا کردن کارایی و نیازهای اساسی کاربران، به اولویت تبدیل شوند؟ پاسخ این پرسش در استقبال بازار از این محصولات نهفته است.